För den som föredrar att syssla med sportbetting på fotboll finns ett flertal olika spelvarianter och matcher att välja mellan. Då fotboll är en stor sport i de flesta länder finns det otroligt många ligor att välja bland när man letar efter en match med det perfekta oddset för dagen. I ligor spelas många matcher och det finns oftast ett antal favoritlag som förväntas vinna merparten av sina matcher. Under en lång säsong brukar dessa lag oftast hamna i toppen, men när det kommer till enskilda matcher kommer även storlagen att förmora med jämna mellanrum. Därför kan man aldrig med säkerhet lägga ett bet på ett storlag och ta för givet att de ska vinna. Det är såklart inte heller enkelt att förutse vilken av alla matcher under en hel säsong som ett mindre lag kommer att ta hem segern mot ett större lag och således generera sköna vinster för den som spelat på sådana odds.
Under en fotbollssäsong förekommer också ett antal landskamper som går att spela på. Det finns alltid ett pågående VM-kval eller EM-kval och ibland även mästerskap. Grundprincipen när det kommer till att spela på landslag är samma som för klubblag. De på förhand favorittippade lagen kommer att ge lägre odds. Ett VM- eller EM-kval innehåller dock betydligt färre matcher än vad ett klubblag spelar på en hel säsong. Tittar man på historiska tabeller för denna typ av kval ser man att storlagen nästan alltid vinner sina grupper eller åtminstone kvalar in till mästerskapet som tvåa i gruppen. Det händer såklart även att storlagen går bort sig ibland, men det tillhör trots allt ovanligheterna. För spelaren kan det i många fall upplevas som något säkrare att spela på ett landslag som räknas som favorit jämfört med att spela på ett klubblag. Visst händer det att mindre lag som till exempel Armenien kan slå Frankrike i en landskamp, men det får ändå anses väldigt ovanligt i kvalsammanhang. När det kommer till rena mästerskap verkar det dock vara något vanligare att storlagen villar bort sig. Skillnaden här är ju att ett fåtal matcher ska spelas på kort tid och det innebär en utmaning för lagen att toppa formen och få ut sin maximala kapacitet under några enskilda dagar. Här har vi ju till exempel sett de regerande världsmästarna åka ur VM redan i gruppspelet de senaste åren. Frankrike floppade i VM 2002 och 2010 var det Italien som inte levde upp till förväntningarna. Spanien och Tyskland gjorde liknande fiaskon i slutspelen 2014 och 2018. Även om dessa lag inte gick att räkna med i slutspelet hade de faktiskt kvalat in, vilket tyder på att de hade lättare att klara av en kvalgrupp än själva mästerskapet.
Har man bra fingertoppskänsla kan man såklart våga sig på att försöka pricka in exakt när ett mindre lag ska överraska storlagen och stå för en skräll. Har man turen med sig kan sådana resultat ge riktigt härliga vinster, men det gäller såklart att veta när det kommer att inträffa.