Så länge det har funnits pengar har det troligen också funnits betting och spel om pengar. Man kan betta på allt möjligt även om sport troligtvis är det allra vanligaste. Det finns dock väldigt många olika sätta att betta på och i vissa fall kan det vara väldigt enkelt och ibland lite svårare. Reglerna skiljer sig nämligen något mellan olika typer av betting. Stryktipset fungerar till exempel annorlunda än att spela på hästar och så vidare. Ett av de vanligaste sätten att spela på är att spela på odds. Odds är egentligen inte särskilt komplicerat när man väl förstår det. I den här artikeln tänkte jag förklara lite hur odds fungerar.

För det första så finns det olika typer av odds i olika delar av världen. Vanligen spelar man i stort sett på samma saker som till exempel fotboll eller hockey, men utformningen på själva oddsen kan se olika ut beroende på vilket land man befinner sig i. Det finns dock ingen anledning att få panik över detta eftersom det oftast endast är nödvändigt att lära sig det system som man använder i det land man bor i.

I Sverige och i större delen av Europa använder vi oss av så kallade decimalodds som innebär att ett tal anger hur mycket man får tillbaka per satsad krona. Är oddset till exempel 3.0 och man satsar 100 kronor får man 300 kronor tillbaka och har därmed gått plus 200 kronor. Ibland kan oddset istället vara till exempel 2.36 och då kan man behöva använda sig av miniräknare. Men oftast är det inte mer komplicerat än så. Det finns också varianter av odds där man kan kombinera flera odds. Då måste alla händelser som man har kombinerat i sitt odds inträffa för att man ska vinna, men i utbyte blir vinsten högre. I allmänhet är det så att ju högre ett odds är desto svårare är det att vinna, därav uttrycken ”högoddsare och lågoddsare”.

I USA och Storbritannien använder man sig givetvis av andra system eftersom de alltid har egna system för allting. Vare sig det gäller vilken sida av vägen man ska köra bil på eller hur man mäter saker och ting. I Storbritannien använder man sig inte av decimalodds utan istället av bråktal. Ett sådant tal kan till exempel vara 5:1 och det betyder att man får fem gånger pengarna tillbaka vid vinst.

Amerikanska odds är lite snurrigare. Där använder man sig av så kallade ”moneyline” odds som utgörs av tal med ett plus eller minustecken framför sig. +500 innebär till exempel att man får tillbaka 600 kronor om man satsar 100 kronor och vinner (100 kronor insats + 500 vinst). -500 innebär istället att man behöver satsa 500 kronor för att gå plus 100 kronor.

Det kanske vanligaste när man spelar på odds är att man satsar på matcher inom lagsport. Om till exempel DIF och AIK möts så kan oddset vara 1(1.5) X(2) 2(2.5), vilket innebär att man får 1,5 gånger pengarna tillbaka om man satsar på att DIF vinner och detta händer. X anger oddset för oavgjort och 2 anger oddset för att AIK vinner.